Liidifunneli, näin se rakennetaan!

Edellisessä blogissa avasin asiakaspolun suunnittelun vaiheita. Tässä artikkelissa pääset viemään asiakaspolun sisältösuunnitelman käytännön tasolle. Let’s go!

Mikä on liidifunneli?

Funneli on ilmaisu digitaalisen markkinoinnin suunnittelun työkalusta (esim. AIDA-malli), jonka avulla voidaan suunnitella taktisia toimenpiteitä ikään kuin kerroksittain. Jokainen kerros sisältää markkinointitaktiikoita asiakkaan ostoprosessin eri vaiheisiin aina siitä hetkestä, kun ihanneasiakas kohtaa brändisi ensimmäisen kerran siihen hetkeen, kun hänestä tulee maksava asiakas ja yrityksesi suosittelija. Funneli ei näytä aina samalta, vaan se rakentuu strategian ja tekemäsi asiakaspolkusuunnitelman pohjalta. Näissä kuvissa kerroksia on vain neljä päätasoa, mutta sinun yrityksessäsi kerroksia voi olla 6 tai vaikka 20.

No alt text provided for this image

Joka kerta kun pohdit, että hei, tänäänhän voisi kirjoittaa artikkelin tai kuvata videon, pohdi ensin, mitä kohtaa funnelista sisältösi palvelee? Miksi se on siinä olemassa, tuoko se lisäarvoa ihanneasiakkaallesi ja kuinka ruokit henkilön päätöksentekoa sen avulla? Mitä tämän sisällön jälkeen tapahtuu, mihin sen kannattaisi ohjata ihanneasiakasta eteenpäin? Älä kuluta resursseja strategian ulkopuolisiin toimenpiteisiin, pidä sama kurssi niin kauan, kuin saat yhden liidifunnelin tuottamaan.

Miksi markkinointia kannattaa suunnitella funnelin avulla? Koska…

🎯 suunnittelu on 1000 kertaa helpompaa

🎯 suunnittelusta tulee keskittyneempää ja tavoitteellisempaa

🎯 markkinoinnin mittaaminen helpottuu ja näet kokonaisuuden

🎯 markkinointi- ja myyntitiimi puhaltaa tehokkaammin yhteen hiileen

Miten asiakaspolkusuunnitelma jalkautetaan liidifunneliksi?

Kun olet kartoittanut ihanneasiakkaasi ostoprosessin kaikki vaiheet (funnelin kerrokset) ja tehnyt suunnitelman sille, millaisella sisällöllä olet ihanneasiakastasi vastassa ostoprosessin eri vaiheissa, on aika alkaa suunnittelemaan sisältöjä relevanttiin muotoon ja pohtia, kuinka kukin näistä sisällöistä johdattelee potentiaalista asiakasta seuraavaan ostoprosessin vaiheeseen eli käytännössä seuraavan relevantin sisällön äärelle. Jokaisessa vaiheessa potentiaalinen asiakas oivaltaa tai oppii jotain uutta, joka saa hänet kiinnostumaan ja sitoutumaan.

Käytännön esimerkki:

▶️ Herätä oivalluttavalla videolla huomio

▶️ Tarjoa artikkelilla lisäarvoa, opeta, vakuuta, inspiroi

▶️ Anna lahjaksi maksuton raportti, josta saa syvätietoa

▶️ Laskeutumissivu, joka innostaa ja vakuuttaa ostamaan

Nyt meillä on jo suunnitelma siitä, millaista sisältöä ja missä muodossa tarjoamme ihanneasiakkaalle ostoprosessin eri vaiheissa. Konkreettisesti funneli näyttää nyt siis tältä:

No alt text provided for this image

Olet jo pitkällä, mutta tiedän, että ajatuksesi laukkaavat. Ai että, sitä kysymysten määrää, jonka voisit minulle juuri nyt tässä esittää…

Missä on kaikki kanavat? Google, Facebook ja LinkedIn? Mihin se artikkeli ja video toteutetaan? Mitä kuvia valitaan? Tuleeko pixeleitä ja tageja minne? Oliko toi laskeutumissivu siis millä alustalla? Mitkä värit ja kuvat siihen sopii ja näkyykö logo? Mikä budjetti tähän tarvitaan? Kuinka paljon se tuottaa? Mikä markkinoinnin automaatiotyökalu valitaan…?

Hold your horses. Edetään askel kerrallaan. Olen nähnyt monia suunnitelmia, joista katoaa ydin tai ne kariutuvat kokonaan siihen, että yritetään ratkoa kaikkia taktisia ja teknisiä nippelinappeleita yhdellä istumalla. Hötkyily ei vie meitä minnekään, kaikki asiat selviävät aikanaan. Seuraavaksi sinulle selviää, kuinka linkitykset ja kanavat liitetään tähän sisältösarjaan eli miten kohderyhmäläiset löytävät näiden sisältöjen pariin.

Taivas on rajanasi, mutta alussa yksinkertainen on kaunista

Olet suunnitellut funnelin sisällöt ja tiedät missä muodossa ihanneasiakkaasi haluaa sisältöjä kuluttaa. Nyt tarvitaan funneliin liikennettä ja tuolle liikenteelle ohjauksia oikeisiin paikkoihin.

Jos rakennat funnelia ensimmäistä kertaa, lähde liikenteeseen yksinkertaisista kokonaisuuksista yksi kanava kerrallaan. Lisäsin nyt tähän tekemäämme simppeliin esimerkkiin LinkedInin maksetun mainonnan liikenteen lähteeksi ja suunnittelin linkitykset sisältöjen välille valmiiksi. Tämähän alkaa jo näyttämään jo toimintasuunnitelmalta:

No alt text provided for this image

Valitse oikea kampanjastrategia funnelin eri vaiheisiin

Kun teet mainontaa missä tahansa digitaalisessa kanavassa, kuten LinkedInissä, Facebookissa tai Googlessa, kanava tarjoaa sinulle aina erilaisia kampanjastrategioita. Kampanjastrategia valitaan aina sen mukaan, mikä mainoksen tavoite funnelissa on. Tässä funnelissa on hyödynnetty neljää erilaista LinkedIn kampanjastrategiaa, joiden tunteminen on digimarkkinoijalle hyvin oleellinen asia, jotta hän voi tehdä mainonnalla parhaita mahdollisia tuloksia sekä markkinointipäällikölle, jotta hän pystyy datan avulla tekemään päätöksiä resurssien tehokkaammasta kohdentamisesta.

Selkeä ja keskittynyt Call to Action!

Tässä liidifunnelissa jokaisella sisällöllä on yksi selkeä tarkoitus. Videon on tarkoitus myydä klikki artikkeliin, artikkelin on tarkoitus myydä sähköpostiosoitetta vastaan syvätietoa tuova raportti ja raportin sekä sen sähköpostiautomaation on tarkoitus ohjata ihanneasiakas landing pagelle, jossa odottelee tarjous tai ehdotus, jonka ohi ihanneasiakkaasi ei kerta kaikkiaan pysty kävelemään. Jokaisella sisällöllä ja sen kampanjalla on yksi tavoite. Näiden tavoitteiden pohjalta laaditaan myös yksilöllinen ja relevantti funnelin mittaristo.

Tsemppiä liidifunnelin rakentamiseen! 🚀

Psst… Jos kaipaat asiantuntijaa avuksesi, olemme täällä sinua varten 👉🏽

🚀 Asiantuntijayrityksen markkinointisuunnitelma – Asiantuntijabrändi ja Liidimetodi

🚀 Digitaalisen markkinoinnin konsultointipalvelut

🚀 Kasvumarkkinoinnin valmennus markkinointitiimeille

Jonna Lönnroth

Kasvumarkkinoija
Käytämme evästeitä ja vastaavia mekanismeja käyttäjäliikenteen analysointiin. Valitsemalla Hyväksy annat suostumuksesi evästeiden käyttöön. View more
Hyväksy
Kiellä kaikki