Vuoden lähestyessä loppuaan yrityksissä vetäydytään neukkareiden uumeniin laatimaan tulevan vuoden markkinointi- ja myyntistrategiaa. Ennen neukkariin vetäytymistä, on hyvä palauttaa mieleen muutamia markkinoinnin strategisen suunnittelun perusasioita ja siinä samalla tarkastella, olisiko teidän yrityksen strategiaprosessissa parantamisen varaa? Voisiko markkinointistrategia olla tänä vuonna vielä selkeämpi ja konkreettisempi, kuin aikaisempina vuosina? Tässä blogissa saat hyvän käsityksen siitä, mikä on kasvumarkkinoinnin strategia, miten se eroaa perinteisestä brändistrategiasta ja miten pääset strategisen suunnittelun kanssa alkuun.
Mikä on markkinointistrategian tehtävä?
Markkinointistrategian tehtävä on ohjata rajallisia resursseja mahdollisimman tehokkaasti sinne, mistä tulee paras tuotto. Se on markkinoinnin ja myynnin yhteinen kompassi. Aina kun ollaan epävarmoja, mitä, miksi ja miten tehdään, voidaan palata markkinointistrategian ääreen pohtimaan, miksi me olimmekaan täällä töissä ja mitä meiltä odotetaan.
Kuka laatii markkinointistrategian?
Markkinointi ja myynti voivat tarjota johtoryhmälle dataa, joka tukee päätöksentekoa, mutta strategiset päätökset tekee aina yrityksen johto. Kun ison linjan strategiatyötä lähdetään jalkauttamaan kasvu- ja sisältömarkkinoinnin strategiaksi, voi vastuuta strategian suunnittelusta ottaa markkinointipäällikön johdolla yrityksen markkinointi- ja myyntitiimi yhteistyössä muiden yrityksen funktioiden kanssa.
Erota markkinointistrategia markkinointitaktiikoista
Markkinointistrategia on sarja päätöksiä siitä, minne ja miten resursseja kohdennetaan. Kun puhutaan strategian jalkauttamisesta eli konkreettisesta tekemisestä, puhutaan taktisista päätöksistä.
Strategiapalaveriin ei kuulu keskustelut nettisivu-uudistuksista, brändivärien kirkastamisesta eikä uusien teknologioiden käyttöönotosta. Strategiapalaverissa pitäisi olla punaisen kortin sääntö: se, joka puhuu taktisista valinnoista, joutuu poistumaan tilasta. Jos keskustelu sekoittuu strategisista ja taktisista valinnoista, ei synny hyviä strategisia päätöksiä. Markkinointistrategia vaatii täyden huomion!
Brändistrategia + kasvustrategia = markkinointistrategia
Me kaikki tiedämme sen perinteisen brändistrategiaprosessin, jota on opetettu liiketalouden oppitunneilla vuodesta nakki ja kivi: markkinatutkimus, brändin positiointi, segmentointi, targetointi, arvot, missio, slogan, visuaalinen ilme jne. Tällä peruskokonaisuudella on edelleen aikansa ja paikkansa ylätason suunnitelmana, mutta yksin sen avulla on vaikeaa toteuttaa modernia markkinointia ja suunnitella tehokkaita digitaalisia asiakaspolkuja, strategiatyö on vietävä syvemmälle! Brändistrategiaa tulisi täydentää kasvumarkkinoinnin strategiatyöllä, jonka keskiössä on ihanneasiakkaan tunnistaminen ja syvempi ymmärtäminen.
Vuoden 2023 markkinoilla on kova meteli. Yritysten on jatkuvasti vaikeampaa erottua massasta ja saada äänensä kuuluviin. Siksi nyt on aika toivottaa hyvästit perinteisille täyden palvelun taloille ja kokonaisvaltaisen ratkaisun kumppaneille. Nyt menestyvät ne asiantuntijat, joilla on rohkeutta ja pokkaa lunastaa markkinoilta oma spesifi asiantuntijakategoria niin, että rytisee ja olla sen kategorian edelläkävijä. Ugh! No, millaisia päätöksiä tämä rytinä vaatii?
Mitä selkeämmin ja tarkemmin pystyt vastaamaan näihin kysymyksiin, sitä voittavampi markkinointistrategia yritykselläsi on:
- Mikä on toimialasi vallitseva trendi?
- Mistä tulee paras tuotto? Millä kasvu tehdään?
- Mikä on yrityksesi keskittynyt asiantuntijakategoria eli mihin aihepiiriin yrityksesi profiloituu markkinoilla?
- Kuka ja millainen on ihanneasiakkaasi?
- Mitkä ovat ihanneasiakkaasi ostoprosessin vaiheet?
- Mitkä ovat ihanneasiakkaasi toiveet, unelmat, kipupisteet, pelot, esteet ja epävarmuudet?
- Mitä lisäarvoa ratkaisusi tuottaa ihanneasiakkaalle?
- Mikä on yrityksesi TÄYDELLINEN tarjous, joka ruokkii ihanneasiakkaan rationaalista ja emotionaalista päätöksentekoa?
- Ostoputken nykytilanne vs. tavoitteet numeroina?
- Kuinka paljon yksi uusi liidi tai yksi uusi asiakas saa maksaa?
Markkinointistrategian tulee olla niin selkeä, että markkinoinnin ja myynnin toimenpiteiden suunnittelu saa selkeän suunnan. Jos toimenpiteiden suunnittelu on markkinointistrategian jälkeen hankalaa, on syytä palata neuvotteluhuoneen uumeniin pohtimaan, voisiko markkinointistrategia olla vieläkin konkreettisempi?
Rohkeutta ja tsemppiä tärkeiden päätösten tekemiseen! Tämän linkin takaa löydät myös HALO-strategiaoppaan, jonka avulla kasvumarkkinoinnin strategiatyö on helpompaa.