Mikä perinteisessä strategiaprosessissa on pielessä?

Meille monelle on iskostettu päähän jo koulun penkillä, että markkinointi pelaa pitkän aikajänteen peliä ja myynti pelaa lyhyemmän aikajänteen peliä. Siksi myös markkinointistrategia on perinteisesti strategiaviikon aikana laadittu vuositason ison pensselin suunnitelma. 📅

Nyt on kuitenkin aika haastaa pinttyneimmätkin markkinoinnin strategiagurut ja tehdä päätöksiä nopeammin, tehokkaammin ja ketterämmin. Oletko valmis?

Mitä perinteinen markkinoinnin strategiaprosessi mielestäsi sisältää?

Ehkä sitä alustaa kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen markkinatutkimus, jonka pohjalta tehdään…

Brändin positiointia?

Kohderyhmän segmentointi ja targetointi? (”10-60 paikkaiset toimistot uudellamaalla” -tyylillä)

SMART-tavoitteet vuodelle?

Logo?

Kirkastettu visuaalinen ilme?

Iskevä slogan?

Arvot ja lupaukset?

Kaikkia niitä asioita, joista haluamme, että valtava yleisö muistaa yrityksemme.

Näistä kootaan strategiaviikon jälkeen kasaan hieno setti PowerPointtiin ja kaikilla on kiva pöhinä, koska kaikkea jännää on nyt luvassa!

Strategiatyö jalkautetaan ensimmäisenä, minnekäs muualle, kuin myyntimatskuihin, autojen teippauksiin, nettisivu-uudistukseen ja myyntimateriaalien visuaaliseen ilmeeseen. Näin ei varmasti mene kenelläkään ohi meidän yrityksen tarina, missio, uusi logo ja läheltä totuutta liippaavat arvot.

*henkseleiden paukuttelua*

Sitten kun strategiapöhinä laskee ja palataan takaisin arkeen, sinne markkinoinnin ja myynnin palaveripöytään, myyntijohtajan ensimmäinen kysymys on: ”Noniin, mistäs saadaan liidejä nopeasti?”

Kuulostaako tutulta?

Mitä arvoa brändistrategia tuo Pk-asiantuntijayritykselle?

Tämä perinteinen strategiaprosessi, jonka moni tuntee, on tarkoitettu BRÄNDISTRATEGIOILLE. You know, Coca cola, Nike ja Volvon tyyppisille yrityksille, joiden tavoite on tehdä kauppaa ja kasvattaa katetta brändillä.

Brändin rakentaja näkee kokonaiskuvan ja haluaa olla tsunami, joka nielaisee kaiken alleen yhdellä ahmauksella ja on valmis sijoittamaan siihen merkittäviä summia rahaa.

Brändin rakentaminen on pitkäjänteistä ja hidasta. Ensin vedetään rutkasti persnettoa ja sitten vasta kun kaikki potentiaalisessa kohderyhmässäsi olevat ihmiset tuntevat yrityksesi, nautitaan työn hedelmistä. Mainonta perustuu yksinkertaisesti mahdollisimman muistettavien toistojen määrään. Tämä on syy sille, miksi jopa 8 vuotias poikani tietää, mikä on Kaalimato ja lauleskelee ohi mennen Puuilon tunnaria.

Sitten meillä on Pk-sektorin asiantuntijayritys, jonka markkinoinnin mediabudjetti on jotain 300 ja 1500 euron välillä kuukaudessa ja tavoitteet asetettu tulevalle kuukaudelle, ehkä jopa seuraavalle viikolle. Brändimarkkinoinnin sijaan, keskitytään vain myyntiin ja nopeisiin tuloksiin tähtäävään markkinointiin.

Pieni markkinointibudjetti kuluu strategiaviikon aikana jalostetun brändiviestinnän jakamiselle digikanavissa, kuten Facebookissa ja Googlessa, josta porukkaa ohjataan uusille tyylikkäille nettisivuille. Rahaa on sen verran vähän, että yhdellä mainoksella ei missään nimessä kannata sulkea mitään kaupan mahdollisuuksia pois.

Joten, ne mainokset kuulostavat kutakuinkin tältä:

”Työn ohjausta etänä – Ratkaisukeskeinen työnohjaus”

(se kun brändipositioinnin kohdalla luki ratkaisukeskeinen)

”Markkinoinnin edelläkävijä – Markkinointitoimisto”

(se kun brändipositioinnin kohdalla luki edelläkävijä )

”Huippu HR-asiantuntijat kaiken kokoisille yrityksille”

(se kun kohderyhmässä luki ”kaikki yritykset Pk-alueella”)

”Yritysten IT-palvelut – Hankeosaaminen”

(se kun kohderyhmän kohdalla luki ”hankkeita tekevät yritykset”)

FYI: Nämä olivat muuten tosielämän Google Ads-mainoksista kopioituja lauseita.

Kun me puhumme Pk-sektorin asiantuntijayrityksistä, kuten B2B palvelu-, coaching- tai konsultointialan yrityksistä tai yrittäjistä, niin millä tavalla perinteinen brändistrategia heitä lopulta palvelee ja todellisuudessa maksaa itsensä takaisin? Jos tavoitteesi on tehdä myyntiä, keskity brändistrategian sijaan liidimarkkinoinnin strategiseen suunnitteluun.

Liidimarkkinoinnin strategiatyö, mitä se sitten on?

Brändinrakentajat jallittavat massakohderyhmiä brändiviestinnän toistoilla ja liidimarkkinoijat kohdentavat personoitua markkinointiviestintää niche-kohderyhmille ja pyrkivät saamaan yleisöä tallailemaan pitkin tarkoin harkittua ostopolkua.

Kun me suunnittelemme digitaalisia ostopolkuja verkkoon, keskeisin asia koko hommassa on tuntea ihanneasiakas, jolle markkinointia kohdennamme.

Enkä tarkoita nyt vain ihanneasiakkaan ikää, sukupuolta tai lokaatiota. Digitaalinen markkinointi on tehokkaampaa, mitä syvemmin tunnet ihanneasiakkaasi. Kuka hän on, missä hän hengaa, mistä ja miten hän hankkii tietoa, mitkä ovat hänen suurimmat haasteet ja ongelmat tai syvimmät toiveet, unelmat ja halut? Mitä sanoja hän käyttää ja millaisilla sanavalinnoilla häntä kannattaa puhutella? Mitä hän, hitto soikoon, HALUAA OSTAA, mikä saa hänet huutamaan keuhkorakkulat ammollaan, SHUT UP AND TAKE MY MONEY!!!

Siinä on ainoa strategiatyö, jota asiantuntijayrityksen tulisi miettiä. Eikä vain kerran vuodessa, vaan jatkuvasti. Kutsumme tätä strategiaa HALO-strategiaksi.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että mielestäni brändistrategialle on edelleen kaikissa yrityksissä oma aikansa ja paikkansa. Se vain ei ole se juttu, mihin kannattaa keskittyä juuri silloin, kun kipuillaan liidien generoinnin kanssa.

Meiltä löytyy myös maksuton HALO-strategiaopas, jonka saat ladattua matkaasi täältä!

Jonna Lönnroth

Kasvumarkkinoija
Käytämme evästeitä ja vastaavia mekanismeja käyttäjäliikenteen analysointiin. Valitsemalla Hyväksy annat suostumuksesi evästeiden käyttöön. View more
Hyväksy
Kiellä kaikki